
game
- Open World
- پروفایل ها
بازی اوپن ورلد (open world) یا سندباکس (sandbox) یا دنیای باز، به بازیهایی گفته میشود که گیمر در آنها آزادانه در یک دنیای مجازی میگردد و در قبال رسیدن به اهداف خود، آزادی عمل بسیاری دارد و بر خلاف دیگر بازیها، فاقد ساختار خطی است. اگر چه از دهه 80 میلادی، بازیها دارای محیط اوپن ورلد بودند، بازی Grand Theft Auto III (2001) بود که استاندارد استفاده از محیط اوپن ورلد را تعیین کرد.
بازیهای اوپن ورلد غالبا فاقد محدودیت در محیط یا صفحه بارگذاری بازیهای دارای مراحل خطی هستند. البته بازیهای اوپن ورلد باز هم محدودیتهایی را در محیط بازی اعمال میکنند که دلیل آن ممکن است محدودیتهای فنی یا محدودیتهای محتوایی بازی باشد. نمونههایی از آزادی عمل بالا در بازیهای ویدیویی را میتوان در بازیهای MMORPG یا بازیهای تک نفره اوپن ورلد مانند سری Fallout مشاهده کرد. جاذبه اصلی بازیهای اوپن ورلد ارائه یک واقعیت شبیه سازی شده است و گیمر میتواند کاراکتر خود را ساخته و به میل خود در بازی عمل کند. در این موارد، هدف مشخص و پایانی برای بازی تعیین نمیشود.
ایجاد پیوسته و تکوین
«ایجاد پیوسته» به محتوایی گفته میشود که با استفاده از الگوریتمهایی به صورت پیوسته و تصادفی ایجاد میشوند و مراحل بازی را تشکیل میدهند. اگرچه «ایجاد پیوسته» ضامن غیر خطی بودن یک بازی نیست، عامل مهمی برای کاهش زمان ساخت بازی است و به سازندگان اجازه میدهد تا دنیای بازی را بزرگتر بسازند و مقدار بارگذاری بازی را کاهش داده و از منابع کمتری برای ساخت آن استفاده کنند. به این گونه ایجاد مراحل، «ساخت دنیا» نیز گفته میشود که مجموعهای از اصول قواعد برای ساخت یک دنیای قابل باور است.
اکثر بازیهای 4X و روگ لایک از ایجاد پیوسته برای ساخت مراحل استفاده میکنند. SpeedTree از جمله ابزاری است که در ساخت بازی The Elder Scrolls IV: Oblivion به کار گرفته شد تا پروسه ساخت مراحل تسریع شود. ایجاد پیوسته به دیوید بریبن (David Braben) و ایان بل (Ian Bell)، سازندگان بازی Elite اجازه داد تا تمام بازی، از جمله سیارات، آیتمهای بازی، انواع سفینهها و سیستم اقتصادی بازی را در کمتر از 22 کیلوبایت جای دهند.
«تکوین» به شرایط پیچیدهای گفته میشود که از تعامل مکانیزمهای نسبتا ساده بازی ایجاد میشوند. به گفته پیتر مولینیو (Peter Molyneux)، گیم پلی تکوینی زمانی ظاهر میشود که یک بازی سیستم شبیه سازی خوبی داشته باشد و دنیای بازی به اعمال گیمر واکنش نشان میدهد. به همین دلیل بازیهای SimCity و The Sims برای مخاطبان جذاب هستند. قابلیت تعامل آزاد با ساکنین شهر در بازی Grand Theft Auto نیز به توسعه این عامل کمک کرده است.
سری بازیهای GTA نقش مهمی در توسعه بازیهای اوپن ورلد داشتند.
در سالهای اخیر، طراحان بازی تلاش کردهاند تا با ارائه ابزار کافی به گیمر، به او اجازه دهند تا بازی را با اعمال خود گسترش دهند. برای نمونه میتوان به مرورگرهای وب درون بازیهای EVE Online و The Matrix Online، ابزار XML و زبان برنامهنویسی بازی Second Life، نرخ تبادل بورس متغیر در بازی Entropia Universe و سیستم شی و زبان پیچیده حل معماهای بازی Scribblenauts اشاره کرد. دیگر نمونههای تکوین شامل تعامل میان قوانین فیزیک و هوش مصنوعی اشاره کرد. چالش باقی مانده، تعریف یک داستان مناسب و غنی با تکنولوژی تکوین است.
در گزارشی برای BBC News، دیوید بریبن، سازنده بازی Elite، یک بازی کاملا باز را «جام مقدس» بازیهای ویدیویی مدرن امروزی معرفی کرده است و از بازیهایی چون Elite و Grand Theft Auto، به عنوان اولین قدم در این سو یاد کرد. پیتر مولینیو نیز معتقد است که گیم پلی تکوینی، آینده بازیهای ویدیویی است. او تلاش کرده تا گیم پلی اوپن ورلد را در بازیهای Black & White و Fable، تا جایی که ممکن است گسترش دهد.
تاریخچه
قرن بیستم
مفهوم دنیای کل (Overworld) به عنوان پیش نیاز یک بازی اوپن ورلد شناخته میشود. بازی نقش آفرینی Ultima که در سال 1981 عرضه شد، دارای یک دنیای کل بود که در پنج بازی اول سری Ultima قابل مشاهده نبود. بازی heart of Fantasy (1984) و سه بازی اول Dragon Quest نیز دارای چنین مشکلی بودند. در سال 1983، بازی اول شخص ماجرایی The Portopia Serial Murder Case دارای یک محیط اوپن ورلد غیر خطی بود. بازی شبیه ساز فضایی Elite (1984) نیز از جمله پیشگامان ژانر اوپن ورلد محسوب میشود.
بازی اکشن نقش آفرینی Hydlide (1984) از اولین بازیهای اوپن ورلد بود که ماجراجویی در محیط باز بازی را تشویق میکرد. طراحی اوپن ورلد بازی Hydlide، الهام بخش بازی The legend of Zelda (1986)، یکی از تأثیرگذارترین بازیهای اوپن ورلد بود. بازی Zelda یک بازی گسترده با طراحی اوپن ورلد پیوسته بود که الهام بخش بازیهای اوپن ورلد بسیاری شد. برای مثال، بازی The legend of Zelda بر بازیهای Time of Lore (1988) و Ultima VI (1990)، ساخت استودیو Origin Systems که از محیط اوپن ورلد پیوسته و ثابت به جای دنیای غیر قابل کشف بازیهای اولیه Ultima استفاده کردند، تأثیر گذاشت. بازی Time of Lore الهام بخش بازی Ultima VII (1992) نیز بود که خود بر سری The Elders Scrolls تأثیر گذاشت.
بازی Hyldlide از اولین عناوین دارای محیط اوپن ورلد بود.
بازی Mercenary (1985) اولین بازی اکشن ماجرایی سه بعدی اوپن ورلد بود. بازی Wasteland در سال 1988 توسط کمپانی Interplay Productions به عنوان یک بازی اوپن ورلد عرضه شد. بازی دارای یک محیط اوپن ورلد بود که در آن اعمال گیمر نتیجه دائمی داشت و هر محیط بازی در نتیجه اعمال گیمر تغییر میکرد. این بازی دارای گیم پلی غیر خطی بود و گیمر میتوانست از ابتدا تمام دنیای بازی را گشته و مأموریتها را به ترتیب دلخواه به پایان برساند و هر مأموریت، چندین روش برای انجام داشت. گیمر میتوانست با استفاده از ابزاری چون طناب و بیل با دنیای بازی تعامل داشته باشد. بازی Hunter (1991) به عنوان اولین بازی سندباکس با گرافیک سه بعدی سوم شخص شناخته میشود.
بازی ماجرایی King’s Quest VI (1992)، ساخت Sierra On-Line دارای یک دنیای اوپن ورلد است. تقریبا نیمی از مأموریتهای بازی اختیاری هستند و چندین راه برای پایان رساندن دارند و گیمر میتواند به ترتیب دلخواه، آنها را به پایان برساند. نقشههای بازی Quarantine (1994) شامل مکانهای بسیاری برای پیدا کردن مأموریتها است و تاکتیک تیراندازی درون ماشین را نیز معرفی کرد که گیمر میتوانست با یک سلاح یوزی (uzi) از درون خودرو شلیک کند. بازی Super Mario 64 (1996) از کمپانی نینتندو به دلیل محیطهای اوپن ورلد سه بعدی خود که به ندرت در بازیهای سه بعدی قبل از آن دیده شده بود، و همچنین استفاده از آنالوگ و کنترل دوربین بازی، به عنوان یک بازی انقلابی شناخته میشود. از دیگر بازیهای سه بعدی اولیه میتوان به بازیهای Mystical Ninja Starring Goemon (1997)، Ocarina of Time (1998) و Majora’s Mask (2000) از سری زلدا، Body Harvest (1998) ساخت DMA Design (rockstar north فعلی)، Midtown Madness (1999) و Midnight Club: Street Racing (2000) ساخت استودیو Angel (Rockstar San Diego فعلی)، Driver (1999) ساخت استودیو Reflections Interactive (Ubisoft Reflections فعلی) و Banjoo-Kazooie (1998)، Donkey Kong 64 (1999) و Banjoo-Tooei (2000) ساخت استودیو Rareware اشاره کرد.
بازی ماجرایی جاه طلبانه Shenmue (1999) ساخت سگا (Sega)، قدم بزرگی برای گیم پلی اوپن ورلد سه بعدی بود و با سیستم آزادی عمل بسیار زیاد شامل آزادی در گشت و گذار در سطح شهر، چرخه روز و شب، سیستم آب و هوا و NPCهای کاملا گویا که درباره اتفاقات روز حرف میزنند، به عنوان منشأ بازیهای شهر باز شناخته شد. محیط تعاملی بزرگ بازی، تعداد زیاد گزینهها، سطح جزئیات و آزادی در گشت و گذار در این بازی، با عناوینی چون Grand Theft Auto III و دنبالههای آن، سری Yakuza، Fallout 3 و Deadly Premonition مقایسه شده است.
بازیهای Shenmue در زمان خود، عناوین بسیار جاهطلبانهای بودند.
قرن 21
فرانچایزی که بیشترین تأثیر فرهنگی را گذاشت، سری Grand Theft Auto با بیش از 200 میلیون نسخه فروش بود. بازی Grand Theft Auto III المانهای بازیهای قبلی را با هم ترکیب کرد و یک تجربه سه بعدی درگیر کننده را ارائه کرد که بازیهای اوپن ورلد را برای نسل بعدی خود تعریف کرد. تهیه کننده اجرایی بازی، سام هاوسر (Sam Hauser)، این بازی را حاصل ملاقات Zelda و Goodfellas معرفی کرد. ایستگاههای رادیویی از بازیهای Out Run (1986) ساخت سگا و SimCopter (1996) ساخت Maxis و قابلیت مبارزه و کشتن NPCها از بازیهای Portopia (1983)، Hydlide (1985)، Final Fantasy Adventure (1991) و دیگر بازیهای شوتر لایت گان وام گرفته شده و زیر گرفتن عابرین پیاده و تعقیب و گریز با پلیس نیز با بازی Pac-Man (1980) مقایسه شده است. پس از عرضه بازی Grand Theft Auto III، همانطور که بسیاری از بازیهای شوتر اول شخص که به عنوان مشابه Doom معرفی شدند، بسیاری از بازیهای اوپن ورلد سه بعدی، مانند Watch Dogs ساخت Ubisoft و Saints Row ساخت Deep Silver نیز به عنوان تقلید GTA معرفی شدند.
از دیگر نمونه بازیهای اوپن ورلد میتوان به بازیهای World of Warcraft و The Elder Scrolls اشاره کرد که دارای دنیاهای بزرگ و متنوع هستند و گیم پلی کاملا متنوعی را به گیمر ارائه میکنند.
سری معروف Assassin’s Creed که از سال 2007 عرضه آن آغاز شد، به گیمر اجازه میدهد تا در یک محیط اوپن ورلد تاریخی بگردد. این محیط شامل سرزمین مقدس در طول جنگهای صلیبی، رم رنسانس، نیو انگلند در دوران انقلاب آمریکا، کارائیب در عصر طلایی دزدان دریایی، پاریس در دوران انقلاب فرانسه و لندن در دوران انقلاب صنعتی میشود. این سری، تاریخ را با داستانهای کاملا تخیلی ترکیب کرده است. در این بازی، صلیبیون و حشاشین، دشمنان قدیمی در طول تاریخ هستند. نبرد آنها درباره شیوه حاکمیت صلیبیون و علاقه آنها به کنترل مطلق است، در حالی که حشاشین به آزادی اراده اعتقاد دارند. نبرد میان این دو فرقه، بر اتفاقات مهم تاریخی تأثیر میگذارد و اشخاص مهمی درگیر این نبرد میشوند. برای مثال، در بازی Assassin’s Creed 3 که داستان آن در زمان استقلال آمریکا از بریتانیا رخ میدهد، صلیبیون طرفدار بریتانیاییها و حشاشین طرفدار کلونی نشینهای آمریکایی هستند.
بازی S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl توسط استودیو GSC Game World در سال 2007 ساخته شد و دو بازی پیش در آمد و دنباله نیز برای آن ساخته شد. دنیای آزاد بازی به چندین نقشه تقسیم شده بود و گیمر میتواند از هر منطقه به منطقه دیگر برود و مأموریتهای خود را انجام دهد.
از سال 2010 بسیاری از بازیهای مسابقهای آرکید، دارای نقشههای اوپن ورلد هستند.
در سال 2011، دن رایکرت (Dan Ryckert) از نشریه Game Informer اظهار کرد که بازیهای اوپن ورلد جنایی، در بازار بازیهای ویدیویی در دهه آینده تأثیر گذار خواهند بود.
از بازیهای اوپن ورلد جنایی اخیر میتوان به Sleeping Dogs (2012) و Triad Wars اشاره کرد که هر دو در شهر هنک کنگ رخ میدهند و به تریاد، سندیکای جنایات سازمان یافته چینی توجه دارند.
علیرغم استقبال خوب منتقدان، بازی Sleeping Dogs نتوانست استودیو سازنده خود، United Front Games را از ورشکستگی نجات دهد.
بازی Watch Dogs یک بازی سوم شخص دیستوپیایی است که داستان آن در شیکاگو رخ میدهد. فرمانداران این شهر سیستم عامل مرکزی گستردهای به نام ctOS را به کار گرفتهاند که کنترل شهر را بر عهده دارد و تمام دستگاههای الکترونیک را به هم متصل میکند. بازی به گیمر که یک هکر است، یک گوشی هوشمند داده که میتواند ctOS را هک کند. گیمر با این گوشی هوشمند میتواند ساختارهای شهر از جمله پلها، چراغهای راهنمایی، مترو و خطوط انتقال آب و گاز و همچنین دستگاههای شخصی را از کار بیاندازد و از آنها اطلاعات و پول به دست آورد.
دیگر بازی اوپن ورلد شناخته شده، بازی Minecraft است که بیش از 20 میلیون نسخه از آن برای ویندوز، مک و لینوکس به فروش رفته است.
موتور Outerra، یک موتور رندر است که از سال 2008 به کار گرفته شده، میتواند دنیاهایی به اندازه یک کهکشان را به صورت پیوسته و غیر منقطع رندر کند. بازی Anteworld، یک بازی دنیا سازی و دموی فناوری رایگان است که توسط موتور Outerra ساخته شده و میتواند کره زمین را به شکل واقع گرایانه و دقیق، بازسازی کند.
بازی No Man’s Sky که در سال 2016 عرضه شد، یک بازی ویدیویی با محیط اوپن ورلد است. سازندگان بازی ادعا کردند که با استفاده از ایجاد منظم و تصادفی، بازی بیش از 18 کوینتیلیون (18000000000000000) سیاره را ایجاد کرده است. اما منتقدان متوجه شدند که ساختار بازی بسیار تکراری و کلیشهای اشت و گیم پلی بقای بازی فاقد ویژگیهای جذاب و درگیر کننده است. جک سورینگن از نشریه New York اظهار کرد که اگرچه سازندگان بازی، 18.6 کوینتیلیون سیاره را ایجاد کردهاند، اما ایجاد 18.6 کوینتیلیون فعالیت گوناگون و متنوع غیر ممکن است.
از دیگر بازیهای اوپن ورلد اخیر میتوان به Final Fantasy XV، Metal Gear Solid V: The Phantom Pain، Horizon Zero Dawn، The Legend of Zelda: Breath of The Wild و The Witcher 3: Wild Hunt اشاره کرد.