در این مبحث از معرفی و تاریخچه ژانرهای سینمایی به ژانر رمانتیک میپردازیم.
فیلم رمانتیک داستانی عاشقانه یا رابطهای قلبی متمرکز بر علاقه شدید، احساسات و درگیری عاطفی کاراکترهای اصلی (معمولا یک مرد و یک زن) و مسیر عشق آنها تا ازدواج را به نمایش میگذارد. فیلمهای عاشقانه روی داستان یک عشق یا جستجوی عشق به عنوان محور اصلی تمرکز دارند. گاهی دو کاراکتر اصلی با موانع و خطرات معتددی در راه رسیدن به یکدیگر مواجه میشوند (معمولا در فیلمهای درام رمانتیک اینگونه است) و با مشکلاتی چون مشکلات مالی، بیماری، وضعیت اجتماعی و نژادی، شغل، موانع روانی یا خانواده دست و پنجه نرم میکنند. مانند یک رابطه عاشقانه واقعی، تنشهای زندگی روزانه، وسوسهها و بیوفایی، عدم سازگاری و تفاوتهای فردی نیز وارد داستان میشوند.
از مضامین اصلی فیلمهای رمانتیک، میتوان به عشق در نگاه اول، عشق میان افراد پیر و جوان، عشق یک طرفه، عشق بیمارگونه، عشق افلاطونی، عشق عرفانی، عشق ممنوعه، عشق صرفا فیزیکی، عشق فداکارنه، عشق مخرب و عشق تراژیک را در برمیگیرند. فیلمهای رمانتیک از بهترین نمونههای فرارگرایی و داستانهای فانتزی برای مخاطبان هستند مخصوصا که در این فیلمها، دو قهرمان داستان بر مشکلات فائق میآیند، عشق خود را ابراز میکند و تا ابد به خوشی در کنار هم زندگی میکنند.
البته همه فیلمهای رمانتیک شامل داستانهای پریانی، رویاپردازی و پایان خوش نمیشوند اما عشق ابزار خوبی برای فرار از زندگی واقعی در سینما است. اگرچه ملودراماهای اشکآور و فیلمهای کمدی رمانتیک نیز از جمله فیلمهای رمانتیک محسوب میشوند، اما هدف اصلی آنها معمولا خلق درام یا طنز است.
اولین فیلمهای رمانتیک تاریخ
از همان روزهای اول پیدایش سینمای صامت، رمانس و فانتزی از محبوبترین موضوعات داستانی بودند.
فیلم The May Irwin Kiss (1896) به کارگردانی تامس ادیسون (Thomas Edison) که با استفاده از فیلمهای ویتااسکوپ ادیسون پخش شد، از اولین فیلمهای رمانتیک بود که بسیاری آن را غیراخلاقی و شرمآور مینامیدند.
داستان معروف Camille نوشته الکساندر دوما برای اولین بار در سال ۱۹۱۵ به صورت یک فیلم سینمایی عرضه شد و سپس در سالهای ۱۹۱۷ با بازی ثدا بارا (Theda Bara)، سال ۱۹۲۱ با بازیهای آلا نازیمووا (Alla Nazimova) و رودالف ولنتینو (Rudolph Valentino) و در سال ۱۹۲۷ با بازی نورما تالمج (Norma Talmadge) بازسازی شد.
فیلم Intolerence (1916) به کارگردانی دی دبلیو گریفیث (D. W. Griffith) یکی از چهار فیلم عاشقانه گریفیث درباره دختری کوهنشین و بدوی با بازی کانستنس تالمج (Constance Talmadge) بود که عاشق یک شاهزاده بابلی با بازی آلفرد پجت (Alfred Paget) میشود.
گلوریا سوانسون (Gloria Swanson) با بازی در فیلم حماسی عاشقانه Male and Female (1919) به کارگردانی سسیل بی دمیل (Cecil B. DeMille) تبدیل به یک ستاره شد. داستان فیلم بر اساس نمایشنامه The Admirable Crichton نوشته جیمز ام بری (James M. Barrie) ساخته شد و از جنجالیترین فیلمهای سینمای صامت بود.
فیلم The Hunchback of Notre Dame (1923) به کارگردانی لان چنی (Lon Chaney)، داستان تراژیک عشق بین یک گوژپشت به کوازیمودو و یک رقاص دورهگرد به نام ازمرالدا با بازی پتسی روث میلر (Patsy Ruth Miller) بود.
فیلم Sadie Thompson (1928) به کارگردانی رائول والش (Raoul Walsh)، اولین اقتباس سینمایی از رمان کلاسیک سامرست موام (Somerset Maugham) درباره یک زن بیبند و بار سن فرانسیسکویی با بازی گلوریا سوانسون و یک کشیش متعهد با بازی لایونل بریمور (Lionel Barrymore) بود. در اقتباس دیگری از کتاب موام با نام Rain (1932) به کارگردانی لوئیس مایلستون (Lewis Milestone)، جون کرافورد (Joan Crawford) و والتر هیوستن (Walter Huston) نقشآفرینی کردند.
کورین گریفیث (Corinne Griffith) در فیلم The Garden of Eden به کارگردانی لوئیس مایلستون نقش دختر سادهلوحی را بازی میکند که وارد حرفه نمایش میشود.
فیلمهای رمانتیک کلاسیک
کمدیهای عاشقانه اسکروبال کلاسیک دهه ۳۰ و ۴۰ دارای فیلمنامههایی هوشمندانه، رمانسهایی غیرمعقول، ترکیب بازیگران جالب و دیالوگهای آتشین و ضربتی بودند. از جمله این فیلمهای کلاسیک سینمای عاشقانه میتوان به فیلم It Happened One Night (1934) به کارگردانی فرانک کاپرا (Frank Capra) و بازیهای کلارک گیبل (Clark Gable) و کلود کولبر (Claudette Colbert)، فیلم My Man Godfrey (1936) با بازی ویلیام پاول (William Powell) و کارول لومبارد (Carol Lombard)، فیلم Mr. Deeds Goes to Town (1936) به کارگردانی فرانک کاپرا و بازیهای گری کوپر (Gary Cooper) و جین آرتر (Jean Arthur)، فیلم The Awful Truth (1937) با بازیهای کری گرانت (Cary Grant) و آیرین دان (Irene Dunne)، فیلم Nothing Sacred (1937) با بازیهای کارول لومبارد و فردریک مارچ (Fredric March)، فیلم Stage Door (1937) با بازیهای کاترین هپبورن (Katharine Hepburn) و جینجر راجرز (Ginger Rogers)، فیلم Bringing Up Baby (1938) به کارگردانی هوارد هاکس (Howard Hawks) و بازیهای کری گرانت و کاترین هپبورن، فیلم Holiday (1938) به کارگردانی جرج کوکر (George Cukor) و بازیهای کری گرانت و کاترین هپبورن، فیلم Made for Each Other (1939) با بازیهای جیمز استیوارت (James Stewart) و کارول لومبارد، فیلم Midnight (1939) با بازی کلود کولبر، فیلم Ninotchka (1939) به کارگردانی ارنست لوبیچ (Ernst Lubitsch) و بازیهای گرتا گاربو ملوین داگلاس (Melvyn Douglas)، فیلم His Girl Friday به کارگردانی هوارد هاکس و بازیهای کری گرانت و رزالیند راسل (Rosalind Russell)، فیلم My Favoirte Wife با بازیهای کری گرانت، گیل پاتریک (Gail Patrick)، آیرین دان و رندالف اسکات (Randolph Scott)، فیلم The Philadelphia Story به کارگردانی جرج کیوکر و بازیهای کری گرانت، جیمز استیوارت و کاترین هپبورن، فیلم The Shop Around the Corner (1940) به کارگردانی ارنست لوبیچ و بازیهای جیمز استیوارت و مارگارت سالوان (Margaret Sullavan)، فیلم Ball of Fire (1941) به کارگردانی هوارد هاکس و بازیهای گری کوپر و باربارا استنویک (Barbara Stanwyck)، فیلم The Lady Eve (1941) به کارگردانی پرستن استرجس (Preston Sturges) و بازیهای باربارا استنویک و هنری فاندا (Henry Fonda)، فیلم The Palm Beach Story (1942) به کارگردانی پرستن استرجس و بازیهای جول مککری (Joel McCrea) و کلود کولبر، فیلم The Talk of the Town (1942) به کارگردانی جرج استیونز (George Stevens) و بازیهای کری گرانت، رانلد کولمن (Ronald Colman) و جین آرتر و فیلم The Farmer's Daughter (1947) با بازیهای لورتا یانگ (Loretta Young) و جوزف کاتن (Joseph Cotten) اشاره کرد.
میکی رونی (Mickey Rooney) بازیگر و اندی هاردی (Andy Hardy) فیلمساز نیز در دهههای ۳۰ و ۴۰ میلادی، فیلمهای کمدی رمانتیک سرخوشانه زیادی با سوژه کردن ظاهر کودکسان میکی رونی ساختند.
سینمای رمانتیک و فیلم نوآر
دو فیلم The Postman Always Rings Twice (1946) و Double Indemnity (1944) که هر دو برگرفته از رمانهای جیمز ام کین (James M. Cain) هستند، روابط مخرب اغواگرانهای را به نمایش میگذارند. هر دو فیلم دارای دو تیپ کاراکتر اغواگر و فریبخورده بودند. در فیلم Niagara (1953) به کارگردانی هنری هثوی (Henry Hathaway)، مریلین مونرو (Marilyn Monroe) نقش زن فریبکاری را بازی میکند که سعی دارد همسر بیثباتش را در ماه عسل به قتل برساند.
داستانهای دردناک دهه ۲۰ تا ۵۰ میلادی
عشق همیشه در پایان پیروز نمیشود. گاهی عشق، تمام وجود انسان را در آتشی جانسوز میبلعد، موانع متعددی سر راه آن سبز میشود، خطرات زیادی آن را تهدید میکنند و پایانی نافرجام دارد. از جمله فیلمهای رمانتیک تراژیک میتوان به این موارد اشاره کرد.
- فیلم Sunrise (1927) به کارگردانی اف دبلیو مورنو (F. W. Murnau)، فیلم ملودرام رمانتیک صامتی با بازی جرج اوبراین (George O'Brien) در نقش یک کشاورز است که توسط زن اغواگر شروری با بازی مارگارت لیوینگستون (Margaret Livingston) ترغیب میشود تا همسرش با بازی جنت گینر (Janet Gaynor) را بکشد.
- فیلم صامت ملودراماتیک و تأثیر گذار City Lights (1931) به کارگردانی و بازی چارلی چاپلین (Charlie Chaplin)، داستانی جاودان درباره عشق یک دورهگرد بیخانمان به یک دختر گلفروش نابینا با بازی ویرجینیا چریل (Virginia Cherrill) است.
- فیلم A Farewell to Arms (1932) به کارگردانی فرانک برزیج (Frank Borzage)، شاهکاری سینمایی بر اساس رمان ارنست همینگوی (Ernest Hemngway) است که داستان عشقی نفرین شده بین یک راننده آمبولانس با بازی گری کوپر و یک پرستار با بازی هلن هیز (Helen Hayes) را در ایتالیایی جنگزده به نمایش میگذارد.
- فیلم King Kong (1933) تجسمی سینمایی از عبارت معروف «زیبایی، غول را میکشد» است.
- فیلم Queen Christina (1933) به کارگردانی روبن مامولین (Rouben Mamoulian)، داستان ملکه سوئد در قرن هفدهم میلادی با بازی گرتا گاربو است که به دلیل ازدواج با فرستاده اسپانیا با بازی جان گیلبرت (John Gilbert) باید تاج و تخت خود را رها کند.
- فیلم Of Human Bondage داستان عشق نافرجام یک دانشجوی پزشکی درونگرا و خجالتی با بازی لزلی هوارد (Leslie Howard) به یک ویتر بدذات با بازی بت دیویس (Bette Davis) است.
- فیلم Alice Adams (1935) داستان زنی از طبقه فقیر جامعه با بازی کاترین هپبورن است که با وسوسه یک مرد ثروتمند با بازی فرد مکموری (Fred MacMurray) قصد دارد تا وضع اجتماعی خود را بهبود ببخشد.
- فیلم Dodsworth (1936) به کارگردانی ویلیام وایلر داستان سفر زوجی در طول اروپا است که قصد دارند ازدواج شکستخوردهشان را التیام ببخشند.
- فیلم Three Comrades (1938) به کارگردانی فرانک برزیج داستان غمانگیز سه سرباز با بازیهای رابرت تیلور (Robert Taylor)، فرانچو تون (Franchot Tone) و رابرت یانگ است که هر سه در آلمان تسخیر شده، عاشق دختری با بازی مارگارت سالوان میشوند.
- فیلم Gone with The Wind (1939) معروفترین فیلم رمانیتک تراژیک ملودراماتیک تاریخ سینما با بازیهای فراموشنشدنی ویوین لی (Vivien Leigh) در نقش اسکارلت اوهارا و کلارک گیبل (Clark Gable) در نقش رت باتلر است.
- فیلم The Hunchback of Notre Dame (1939) داستان تراژیک مرد گوژپشتی به نام کوازیمودو با بازی چارلز لاوتن (Charles Laughton) است که دختر کولی زیبارویی با بازی مورین اوهارا (Maureen O'Hara) را نجات میدهد و عاشق او میشود.
- فیلم Wuthering Heights (1939) داستان تراژیک یک رابطه عاشقانه بیفرجام بین هیثکلیف با بازی لورنس اولیویه (Laurence Olivier) و عشق دوران کودکیاش، کتی با بازی مرل اوبرون (Merle Oberon) است.
- فیلم Rebbeca (1940) یک داستان گاثیک کلاسیک درباره ازدواج یک مرد بیوه با بازی لارنس اولیویه با همسر جدیدش با بازی جون فانتین (Joan Fontaine) است که پس از ازدواج احساس میکند سایه ربکا، همسر قبلی این مرد، روی زندگیشان افتاده است.
- فیلم Casablanca (1942) یک فیلم حماسی جنگی است که ماجرای خود را در شهر کازابلانکا اشغال شده توسط نازیها تعریف میکند. این فیلم داستان عشق تراژیک بین ریک، یک صاحب کافه بدبین و بیطرف و ایلزا، معشوقه سابش است. در پایان کلاسیک و نمادین فیلم، ریک از رفتن ایلزا جلوگیری نمیکند و او را به سوی آیندهای بهتر بدرقه میکند.
- فیلم Now, Voyager (1942) با بازی بت دیویس داستان زن جوانی تحت سلطه مادر بیاحساسش است که پس از ملاقات یک روانپزشک با بازی کلود رینس و آشنایی با مرد متأهلی به نام جری با بازی پل هنراید (Paul Henreid)، زندگیاش را دگرگون میکند.
- فیلم Leave Her to Heaven (1945) داستان عشق وسواسی، سلطهجو و دیوانهوار زنی شرور و خطرناک با بازی جین تیرنی (Gene Tierney) است.
- فیلم Love Letters (1945) داستان زنی با بازی جنیفر جونز است که متوجه میشود نامههایی که از معشوقش دریافت میکرده است، جعلی هستند.
- فیلم Brief Encounter (1946) به کارگردانی دیوید لین، ماجرای رابطه زن و شوهری است که اگرچه با هم ازدواج کردهاند، اما مطمئن نیستند که واقعا عاشق هم هستند یا اصلا برای همدیگر مناسب هستند.
- فیلم Gilda (1946) داستان یک مثلث عشقی نافرجام بین یک مالک کازینو، همسرش و مرد دست راست و بادیگارد همسرش است. جرج مکردی (George Macready)، ریتا هیورث (Rita Hayworth) و گلن فورد ستارگان این فیلم بودند.
- فیلم The Ghost and Mrs. Muir (1947) ماجرای فانتزی عاشقانهای درباره رابطه روح یک کاپیتان کشتی با بازی رکس هریسون (Rex Harrison) و یک زن بیوه با بازی جین تیرنی است.
- فیلم Letter from an Unknown Woman (1948) به کارگردانی مکس اوفلز (Max Ophuls)، داستان عشق نافرجان بین یک پیانیست مغرور و عیاش با بازی لوئیز جوردن (Louise Jourdan) و یک زن جوان اهل وین با بازی جون فانتین است.
- فیلم The African Queen (1951) داستان یک مبلغ مسیحی با بازی کاترین هپبورن و یک کاپیتان کشتی با بازی همفری بوگارت است که گرفتار نازیها در بحبوحه جنگ جهانی دوم میشوند و تنها قبل از اعدام به هم میرسند.
- فیلم A Place in the Sun (1951) به کارگردانی جرج استیونز (George Stevens)، داستان کلاسیک ملاقات پسر فقیر با دختر ثروتمند است که در فضایی مسموم، مخرب و معدوم قرار داده شده است. مانتگومری کلیفت (Montgomery) و الیزابت تیلور (Elizabeth Taylor) ستارگان این فیلم هستند.
- فیلم The Quiet Man (1952) به کارگردانی جان فورد (John Ford)، داستان زن خوش مشرب موقرمزی با بازی مورین اوهارا (Maureen O’Hara) و یک بوکسور بازنشسته آمریکایی با بازی جان وین (John Wayne) است.
- فیلم Roman Holiday (1953) به کارگردانی ویلیام وایلر، داستانی تلخ درباره رابطه یک رزونامهنگار با بازی گرگوری پک و یک شاهزاده فراری با بازی آدری هپبورن در رم است.
- فیلم Sabrina (1954) به کارگردانی بیلی وایلدر، داستانی سیندرلا گونه درباره دختر یک راننده با بازی آدری هپبورن است که عاشق یک تاجر بسیار بزرگتر از خودش با بازی همفری بوگارت میشود.
- فیلم The Lady and The Tramp (1955) از انیمیشنهای کلاسیک دیزنی داستان عشق نامتعارف بین یک سگ کوکر اسپانیل متعلق به طبقه اشرافی و یک سگ مانگرل ولگرد است.
- فیلم Love is a Many-Splendored Thing (1955) ماجرای مشکلات رابطه یک دکتر اروپایی با بازی جنیفر جونز و یک گزارشگر جنگی متأهل با بازی ویلیام هولدن در هنگ کنگ پس از جنگ جهانی دوم است.
فیلم Marty (1955) داستانی تلخ و واقعگرایانه درباره دو فرد تنها با بازیهای بتسی بلیر (Betsy Blair) و ارنست بورگناین (Ernest Borgnine) است که در ابراز عشق به همدیگر عاجزند.
- فیلم The King and I (1956)، یک فیلم عاشقانه درباره یک پادشاه با بازی یول براینر (Yul Brynner) و معلم زبان انگلیسیاش با بازی دبورا کر (Deborah Kerr) است.
- فیلم An Affair to Remember (1957) بازسازی فیلم Love Affair (1939) است که هر دو توسط لئو مککری (Leo McCarey) ساخته شدهآند. داستان فیلم درباره رابطه یک مرد عیاش با بازی کری گرنت و یک خواننده با بازی دبورا کر است که عاشق هم میشوند و تصمیم میگیرند تا شش ماه بعد، روی بام برج امپایر استیت همدیگر را ملاقات کنند، اما این اتفاقات هیچوقت نمیافتد. فیلم Sleepless in Seattle (1993) اقتباسی از همین فیلم است.
- فیلم Vertigo (1958) یک فیلم هیجانانگیز با بازی جیمز استیوارت و کیم نوک (Kim Novak) است. جیمز استیوارت نقش مردی را بازی میکند که تصور میکند عشق زندگیاش را از دست داده است اما در واقع گرفتار یک توطئه شده است.
- فیلم Some Like It Hot (1959) به کارگردانی بیلی وایلدر داستان دو مرد با بازیهای جک لمون (Jack Lemmon) و تونی کرتیس (Tony Curtis) است که برای اغوا کردن یک زن زیبای مهربان با بازی مریلین مونرو (Marilyn Monroe) حاضرند دست به هر کاری بزنند.
شاید برای شما جالب باشد
- هشت فیلم کمدی رمانتیک برای طرفداران سریال Ted Lasso
- بهترین سریال های کوتاه که می توانید در کمتر از یک روز ببینید
اسپنسر تریسی و کاترین هپبورن
زوج اسپنسر تریسی و کاترین هپبورن در دهه ۴۰ میلادی بسیار نزد تماشاگران محبوب بود و این دو ۲۵ سال در مقابل هم نقشآفرینی کردند و به زوج ثابت فیلمهای رمانتیک تبدیل شده بودند. از جمله فیلمهای مهم این دو میتوان به فیلم Woman of the Year (1942) به کارگردانی جرج استیونز، فیلم Keeper of the Flame (1942)، فیلم Without Love (1945)، فیلم The Sea of Grass (1947) به کارگردانی الیا کازان (Elia Kazan)، فیلم State of the Union (1948) به کارگردانی فرانک کاپرا، فیلم Adam’s Rib (1949) به کارگردانی جرج کیوکر، فیلم Pat and Make (1952) باز هم به کارگردانی جرج کیوکر، فیلم Desk Set (1957) به کارگردانی والتر لانگ (Walter Lang)، فیلم Guess Who’s Coming to Dinner (1967) و فیلم Father of the Bride (1950) اشاره کرد.
فیلمهای کمدی رمانتیک راک هادسن و دوریس دی
در دهه ۵۰ میلادی فیلمهای کمدی رمانتیک سبک، بامزه و کلیشهای بسیار محبوب شده بودند و دوریس دی (Doris Day) و راک هادسن (Rock Hudson) ستارههای این زمان بودند. این دو در سه فیلم Pillow Talk (1959)، Lover Come Back (1961) و Send Me No Flowers (1964) همبازی بودند که فیلم Pillow Talk از همه موفقتر بود و فروش فوقالعادهای داشت.
دوریس دی از خواستنیترین بازیگران فیلمهای کمدی رمانتیک بود و در فیلم Love Me or Leave Me (1955) در کنار جیمز کاگنی، در فیلم The Tunnel of Love (1958) در کنار ریچارد ویدمارک (Richard Widmark)، در فیلم Teacher’s Pet (1958) در مقابل کلارک گیبل، در فیلم Please Don’t Eat the Daisies (1960) در مقابل دیوید نیون (David Niven)، در فیلم That Touch of Mink (1962) در مقابل کری گرنت و در فیلمهای The Thrill of It All! (1963) و Move Over, Darling (1963) در کنار جیمز گارنر نقشآفرینی کرد.
زوجهای جدید
در دهههای ۶۰ تا ۸۰ میلادی، هالیوود به جای استفاده از بازیگران و زوجهای تثبیت شده سینمایی سراغ ترکیبهای خاص و غیرمتعارف رفت.
در فیلم The Apartment (1960)، شرلی مکلین (Shirley Maclaine) نقش یک اپراتور آسانسور و جک لمون نقش یک کارمند معمولی را بازی میکنند که عشق راه نجاتشان از زندگیهای خستهکنندهشان است.
در فیلم West Side Story (1961)، ناتالی وود سفیدپوست نقش یک زن جوان پورتوریکویی را بازی میکند. این فیلم برداشتی مدرن (برای آن زمان!) از داستان رومئو و ژولیت بود.
در فیلم Breakfast at Tiffany’s (1961)، آدری هپبورن و جرج پپارد (George Peppard) در مقابل هم بازی کردند. این فیلم اقتباسی از داستانی نوشته ترومن کپوتی (Truman Capote) بود و میکی رونی (Mickey Rooney) در این فیلم نقش یک مرد ژاپنی بسیار کلیشهای را بازی کرد!
در فیلم نوجوانانه Splendor in the Grass (1961)، ناتالی وود و وارن بیتی (Warren Beatty) در مقابل هم بازی کردند.
در فیلم کمدی سیاه Lolita (1962) به کارگردانی استنلی کوبریک (Stanley Kubrick)، جیمز میسون (James Mason) نقش استاد دانشگاهی را بازی میکند که شیفته دختر نوجوان ۱۵ سالهای با بازی سو لیون (Sue Lyon) میشود.
در فیلم Love with the Proper Stranger (1963)، استیو مککوئین نقش مردی را بازی میکند که عاشق زنی با بازی ناتالی وود میشود.
در فیلم حماسی Doctor Zhivago (1965) به کارگردانی دیوید لین (David Lean)، شاهد یک مثلث عشقی بین دکتر یوری ژیواگو با بازی عمر شریف مصری، همسرش با بازی جرالدین چاپلین (Geraldine Chaplin) و معشوقهاش با بازی جولی کریستی (Julie Christie) در مسکو هستیم.
رایان اونیل (Ryan O’Neal) و الی مکگرا (Ali McGraw) در فیلم Love Story (1970) نقش دو عاشق را بازی میکنند که مرگ سد راه آنها است. دیالوگ «عشق یعنی هیچوقت مجبور نباشی بگی متأسفی» اکنون به نماد فیلمهای رمانتیک تبدیل شده است.
در فیلم Ryan’s Daughter (1970) به کارگردانی دیوید لین شاهد یک مثلث عشقی معدوم هستیم. سارا مایلز (Sarah Miles) نقش دختر ایرلندی جوانی را بازی میکند که با یک معلم مدرسه میانسال با بازی رابرت میچام ازدواج کرده است اما عاشق یک افسر انگلیسی با بازی کریستوفر جونز (Christopher Jones) است.
در فیلم Harold and Maude (1971)، هارولد ۲۰ ساله با بازی باد کورت (Bud Cort) که میخواهد خودکشی کند، عاشق پیرزن ۷۹ سالهای با بازی روث گوردون (Ruth Gordon) میشود که علاقه زیادی به سوگواری دارد.
در فیلم Summer of ’42 (1971)، گری گرایمز (Gary Grimes) نقش سرباز نوجوانی را بازی میکند که عاشق زنی بزرگتر از خودش با بازی جنیفر اونیل (Jennifer O’Neal) میشود که به دلیل جنگ همسر خودش را از دست داده است.
کندی کلارک (Candy Clark) و چارلز مارتین اسمیت (Charles Martin Smith) در فیلم American Graffiti (1973) به کارگردانی جرج لوکاس (George Lucas) نقش دو نوجوان را بازی میکنند که اولین قرار آنها به شکل دیوانهواری به بیراهه میرود.
فیلم The Way We Were (1973) به کارگردانی سیدنی پولاک، ماجرای عشق طولانی دو آدم کاملا ضد هم با بازیهای رابرت ردفورد (Robert Redford) و باربرا استرایسند (Barbra Streisand) از دهه ۳۰ تا دهه ۵۰ میلادی تعریف میشود.
در فیلم Rocky (1976)، سیلوستر استالونه (Sylvester Stallone) نقش بوکسور خجالتی و سرخوردهای را بازی میکند که عاشق دختری با بازی تالیا شایر (Talia Shire) شده است.
در فیلم Annie Hall (1977)، وودی آلن (Woody Allen) نقش مردی را بازی میکند که عاشق خوانندهای با بازی دایان کیتون (Diane Keaton) است.
در فیلم Manhattan (1979)، وودی آلن نقش مرد میانسالی را بازی میکند که عاشق دختر دبیرستانی ۱۷ سالهای با بازی ماریل همینگوی (Mariel Hemingway) شده است.
در فیلم Norma Rae (1979)، سلی فیلد (Sally Field)نقش یک فعال کارگری را بازی میکند که با مردی با بازی بو بریجز (Beau Bridges) ازدواج میکند.
در فیلم Somewhere in Time (1980)، کریستوفر ریو (Christopher Reeve) نقش نمایشنامهنویسی ساکن زمان حال را بازی میکند که عاشق بازیگری با بازی جین سیمور (Jane Seymour) متعلق به اواخر قرن نوزدهم میشود.
رابطه عاشقانه بین یک زن انگلیسی دوران ویکتوریایی با بازی مریل استریپ (Meryl Streep) و یک گروهبان فرانسوی با بازی جرمی آیرونز (Jeremy Irons) در فیلم The French Lieutenant’s Womanممنوعه و محتوم به جدایی است.
در فیلم The Return of Martin Guerre (1982)، ناتالی بایه (Nathalie Baye) و ژرار دوپاردیو (Gerard Depardieu) نقش زوجی را بازی میکنند که جنگ آنها را از هم جدا میکند.
در فیلم The Year of Living Dangerously (982) به کارگردانی پیتر ویر (Peter Weir)، مل گیبسون (Mel Gibson) و سیگورنی ویور (Sigourney Weaver) نقش یک روزنامهنگار استرالیایی و یک شهروند بریتانیایی را بازی میکنند که در کودتای اندونزی در دهه ۶۰ میلادی عاشق هم میشوند.
در فیلم Terminator (1984)نتیجه عشق بین کایل ریس با بازی مایکل بین (Michael Biehn) و سارا کانر با بازی لیندا همیلتون (Linda Hamilton) که از دست یک ماشین کشتار در حال فرارند، باعث نجات بشریت از قیام ماشینها میشود.
فیلم Out of Africa (1985) درباره یک نویسنده دانمارکی با بازی مریل استریپ و یک شکارچی با بازی رابرت ردفورد است که در سفری به کنیا، عاشق هم میشوند.
در فیلم A Room with a View (1985)، هلنا بونام کارتر (Helena Bonham Carter) نقش دختر انگلیسی را بازی میکند که باید بین مردی که شیفتهاش است، با بازی جولیان سندز (Julian Sands) و نامزدش با بازی دنیل دی لوئیس (Daniel Day Lewis) انتخاب کند.
در فیلم Dirty Dancing (1987)، جنیفر گری (Jennifer Grey) نقش دختر جوان و سادهای را بازی میکند که عاشق مربی رقصاش با بازی پاتریک سویزی (Patrick Swayze) میشود.
در فیلم Fatal Attraction (1987)، مایکل داگلاس نقش یک وکیل متأهل نیویورکی را بازی میکند که توسط زن جذاب و بسیار خطرناکی با بازی گلن کلوز (Glenn Close) اغفال میشود.
در فیلم Moonstruck (1987)، شر (Cher) نقش زن میانسالی را بازی میکند که قرار است با نامزد خود ازدواج کند اما عاشق برادر جوانتر او با بازی نیکلاس کیج (Nicolas Cage) میشود.
فیلم Dangerous Liaisons (1988)، اقتباسی بهروز شده از رمانی به همین نام است و جان ملکوویچ (John Malkovich) نقش مرد جوانی را بازی میکند که با دوستش با بازی گلن کلوز شرط میبند که میتواند دختر جوان و سادهای با بازی میشل فایفر (Michelle Pfeiffer) را اغوا کند.
فیلم The Unbearable Lightness of Being (1988) با بازیهای دنیل دی لوئیس، ژولیت بینوش (Juliette Binoche) و لنا اولین، درباره یک مثلث عشقی نفرین شده در زمان حمله روسیه به چک اسلواکی در سال ۱۹۶۸ است.
فیلم When Harry Met Sally… (1989)، ماجرای رابطه هری با بازی بیلی کریستال (Billy Crystal) و سلی با بازی م گرایان (Meg Ryan) است که ۱۲ سال طول میکشد تا اعتراف کنند عاشق همدیگر هستند.
در دهه ۹۰ میلادی، شاهد موج جدیدی از فیلمهای رمانتیک آمریکایی بودیم. این فیلمها غالبا فیلمهای کمدی رمانتیک یا ملودرام بودند و بار دیگر ستارگان ثابتی را به ژانر رمانتیک معرفی کردند. به عقیده کارشناسان و تاریخشناسان سینمایی، پس از پایان دهه ۹۰ میلادی، سینمای رمانتیک دچار افول شد و به فیلمهای رمانتیک پوچ نوجوانانه تقلیل پیدا کرد.
از مهمترین فیلمهای این دوره میتوان به فیلم Ghost (1990) با بازیهای پاتریک سویزی، دمی مور (Demi Moore) و ووپی گلدبرگ (Whoopie Goldberg)، فیلم Pretty Woman (1990) با بازیهای جولیا رابرتز (Julia Roberts) و ریچارد گر (Richard Gere)، فیلم Revenge (1990) با بازیهای کوین کاستنر (Kevin Costner)، مدلین استو (Madeleine Stowe) و آنتونی کوئین (Anthony Quinn)، فیلم White Palace (1990) با بازیهای جیمز اسپیدر (James Spader) و سوزان ساراندون (Susan Sarandon)، فیلم Wild at Heart (1990) به کارگردانی دیوید لینچ (David Lynch) و بازیهای نیکلاس کیج و لورا درن (Laura Dern)، فیلم Jungle Fever (1991) به کارگردانی اسپایک لی (Spike Lee) و بازیهای وسلی اسنایپس (Wesley Snipes)و آنابلا اسکیورا (Annabella Sciorra)، فیلم The Bodyguard (1992) با بازیهای کوین کاستنر و ویتنی هیوستن (Whitney Houston)، فیلم The Last of the Mohicans (1992) با بازیهای دنیل دی لوئیس و مدلین استو، فیلم Strictly Ballroom (1992)، اولین فیلم باز لورمن (Baz Luhrmann) با بازیهای تارا موریس (Tara Morice) و پل مرکوریو (Paul Mercurio)، فیلم The Piano (1993) به کارگردانی جین کمپیون (Jane Campion) و بازیهای هالی هانتر (Holly Hunter) و هاروی کایتل (Harvey Keitel)، فیلم The Remains of the Day (1993) با بازیهای آنتونی هاپکینز (Anthony Hopkins) و اما تامپسون (Emma Thompson)، فیلم Shadowlands (1993) با بازیهای آنتونی هاپکینز و دبرا وینگر (Debra Winger)، فیلم Untamed Heart (1993) با بازیهای کریستین اسلیتر (Christian Slater) و ماریزا تومی (Marisa Tomei)، فیلم The Bridges of Madison County (1995) به کارگردانی کلینت ایستوود و بازیهای ایستوود و مریل استریپ، فیلم Carrington (1995) با بازیهای اما تامپسون و جاناتان پرایس (Jonathan Pryce)، فیلم Dead Man Walking با بازیهای سوزان ساراندون (Susan Sarandon) و شان پن (Sean Penn)، فیلم While You Were Sleeping (1995) با بازی ساندرا بولاک (Sandra Bullock)، فیلم The English Patient (1996) به کارگردانی آنتونی مینگلا (Anthony Minghella) با بازیهای رالف فینس (Ralph Fiennes)، ژولیت بینوش و کریستن اسکات تامس (Kristin Scott Thomas)، فیلم As Good As It Gets (1997) با بازیهای جک نیکولسون (Jack Nicholson) و هلن هانت (Helen Hunt)، فیلم Titanic (1997) به کارگردانی جیمز کامرون (James Cameron) و بازیهای لئوناردو دیکاپریو (Leonardo DiCaprio) و کیت وینسلت (Kate Winslet)، فیلم Out of Sight (1998) به کارگردانی استیون سودربرگ (Steven Soderbergh) و بازیهای جرج کلونی (George Clooney) و جنیفر لوپز (Jennifer Lopez)، فیلم Rushmore (1998) با بازیهای جیسون شوارتزمن (Jason Schawrtzman) و اولیویا ویلیامز (Olivia Williams)، فیلم Love and Basketball) با بازیهای سنا لیتن (Sanaa Lathan) و عمر اپس (Omar Epps) و فیلم My Big Fat Greek Wedding (2002) اشاره کرد.
فیلم بارز این دهه را میتوان فیلم Before Sunrise (1995) به کارگردانی ریچارد لینکلیتر (Richard Linklater) دانست. این فیلم داستان رابطه ۱۴ ساعته بین دو غریبه است که از همه نظر زوج بینقصی را تشکیل میدهند. ایتن هاوک (Ethan Hawke) نقش جسی، یک مرد آمریکایی و ژولی دلپی (Julie Delpy) نقش سلین، یک دختر فرانسوی را بازی میکنند که در یک سفر با هم آشنا میشوند تا در فاصله بین حرکت قطارهایشان در وین به گشت و گذار میپردازند و سپس با هم خداحافظی میکنند. در فیلم Before Sunset (2004)، این دو که اکنون ۹ سال بزرگتر شدهاند، در پاریس با هم ملاقات میکنند و قبل از پرواز جسی به نیویورک، بار دیگر در خیابانها قدم میزنند و سپس از هم جدا میشوند. ریچارد لینکلیتر ۹ سال بعد با فیلم Before Midnight تریلوژی خود را به پایان میرساند. این بار جسی و سلین به هم رسیدهاند و به همراه دخترهای دوقلویشان به سفری در یونان آمدهاند. سهگانه Before تقریبا داستانی ندارد و عمده تمرکز فیلم روی دیالوگهای بین جسی و سلین است که درباره هدف و معنای عشق و زندگی با هم گفتگو میکنند.
درخشش کامرون کرو
در نمایی از فیلم Say Anything (1989)، جان کیوزاک (John Cusack)، زیر پنجره دختر مورد علاقهاش، رادیو بزرگی را در دست میگیرد و سعی میکند تا با پخش آهنگ In Your Eyes از پیتر گبریل (Peter Gabriel)، عشق خود را ابراز کند. فیلم Say Anything اولین فیلم کامرون کرو (Cameron Crowe) بود که با همین سکانس، تبدیل به یکی از فیلمسازان معتبر ژانر رمانتیک شد. کامرون کرو در فیلم Singles (1992) داستان دو جوان بیست و خوردهای ساله اهل سیاتل با بازیهای کمپل اسکات (Campbell Scott) و کایرا سجویک (Kyra Sedgwick) را تعریف میکند که به دنبال عشق هستند. فیلم Jerry Maguire (1996)، موفقیتی دیگر برای کامرون کرو بود. در این فیلم تام کروز نقش مدیر برنامههای ورزشی را بازی میکند که عاشق تنها کارمند خود با بازی رنی زلوگر (Renee Zellweger) میشود. دو دیالوگ معروف فیلم، «تو منو کامل میکنی» و «تا گفتی سلام عاشقت شدم» از معروفترین دیالوگهای تاریخ سینما هستند. فیلم Almost Famous (2000) داستان یک نوجوان علاقهمند به موسیقی راک است که به عنوان روزنامهنگار، یک گروه راک را در تور دنبال میکند و عاشق یکی از طرفداران آنها با بازی کیت هادسن (Kate Hudson) میشود. کامرون کرو از دهه ۲۰۰۰ تا کنون تقریبا هیچ اثر موفق دیگری نداشته است.
اقتباس از آثار جین آستین
رمانهای جین آستین (Jane Austen) منابع اقتباس پرکاربردی برای فیلمهای رمانتیک بودهاند. بسیاری از آثار برگرفته از رمانهای او، فیلمهای تاریخی پر از دیالوگهای حساب شده، ملاحظات اجتماعی و هجو سنتها بودند و اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی از این کتابها مخصوصا در انگلستان بسیار پرطرفدار بودند.
رمان Pride and Prejudice (1813) از محبوبترین منابع اقتباس جین آستین است. در سال ۱۹۴۰، فیلم Pride and Prejudice به عنوان یک فیلم کمدی رمانتیک به نمایش درآمد. گریر گارسون (Greer Garson) در این فیلم نقش الیزابت بنت و لارنس اولیویه نقش آقای دارسی را ایفا کردند. در سال ۱۹۸۰، شبکه BBS یک سریال پنج قسمتی و در سال ۱۹۹۵ یک مینی سریال با بازی کالین فیرث (Colin Firth) از روی این رمان ساخت. گوریندر چادها (Gurinder Chadha) در سال ۲۰۰۴،اقتباسی بالیوودی از این رمان را تحت عنوان Bride and Prejudice (2004) روی پرده برد. موفقترین اقتباس از این رمان، فیلم Pride & Prejudice (2005) به کارگردانی جو رایت (Joe Wright) و بازی کایرا نایتلی (Keira Knightly) است.
رمان Northanger Abbey (1818) در سال ۱۹۸۶ توسط BBC تبدیل به یک فیلم تلویزیونی شد.
رمان Sense & Sensibility (1811) در سال ۱۹۹۵ توسط انگ لی (Ang Lee) تبدیل به فیلمی درباره اخلاق، رفتار و روابط عاشقانه در انگلستان قرن نوزدهم شد. این فیلم در شاخههای بهترین فیلم، بهترین بازیگر زن نقش اصلی، بهترین بازیگر زن نقش مکمل، بهترین فیلمبرداری، بهترین طراحی لباس و بهترین موسیقی متن کاندید جایزه اسکار و در شاخه بهترین فیلمنامه اقتباسی برنده این جایزه شد. این رمان قبلا در سال ۱۹۸۵ توسط BBC تبدیل به یک مینی سریال نیز شده بود.
رمان Persuasion (1818) در سال ۱۹۹۵ توسط راجر میچل (Roger Michell) به یک فیلم تلویزیونی برای BBC تبدیل شد.
در فیلم Emma (1996)، اقتباسی از رمان جین آستین که در سال ۱۸۱۶ منتشر شده بود، گوینث پالترو (Gwyneth Paltrow) نقش اما را بازی کرد. فیلم Clueless (1995) به کارگردانی ایمی هکرلینگ (Heckerling) و بازی آلیشیا سیلورستون (Alicia Silverstone) اقتباسی آزاد و مدرن از همین رمان است. در یک مینی سریال در سال ۱۹۹۷، کیت بکینسل (Kate Beckinsale) نقش اما را بازی کرد. جدیدترین اقتباس از این رمان، فیلم Emma (2020) به کارگردانی آتمن دویلد (Autumn De Wilde) و بازی آنیا تیلور جوی (Anya Taylor Joy) در نقش اصلی است.
رمان Mansfield Park (1814) ابتدا در سال ۱۹۸۳ تبدیل به یک مینی سریال برای شبکه BBC شد. در سال ۱۹۹۹، پاتریشیا روزما (Patricia Rozema) فیلمی بر اساس این رمان با بازی فرانسیس اوکانر (Frances O’Connor) ساخت.
هیو گرانت، ستاره فیلمهای رمانتیک انگلیسی
هیو گرانت یکی از محبوبترین بازیگران فیلمهای رمانتیک در انگلستان بود. او در فیلم Four Weddings and a Funeral (1994)، نقش جوان سی و خوردهای ساله را بازی میکند که پس از ملاقات با یک زن آمریکایی با بازی اندی مکداول (Andie MacDowell) در یک عروسی، عاشق او میشود. هیو گرانت در فیلم Notting Hill (1999)، نقش کتابفروش خجالتی را بازی میکند که عاشق یک ستاره آمریکایی سینما با بازی جولیا رابرتز میشود. هیو گرانت در فیلم Bridget Jones’s Diary، دیالوگ معروف «من فقط یک دخترم که جلوی یک پسر ایستاده و ازش میخواد که دوستش داشته باشه» را از رنی زلوگر میشنود که اکنون از معروفترین دیالوگهای تاریخ سینمای رمانتیک است. در فیلم Sense & Sensiblity (1995)، هیو گرانت نقش یکی از گزینههای ازدواج دختران خانواده دشوود با بازیهای اما تامپسون، کیت وینسلت و امیلی فرانسوا (Emilie Farncois) را بازی میکند. در فیلم Love, Actually (2003)، هیو گرانت نقش نخستوزیر جدید بریتانیا را بازی میکند که برای به دست آوردن عشق یکی از کارمندانش با بازی مارتین مککاتچن (Martin McCutcheon) باید با رئیس جمهور آمریکا با بازی بیلی باب تورنتون (Billy Bob Thornton) رقابت کند. با افول فیلمهای کمدی رمانتیک در اوایل قرن ۲۱ و پا به سن گذاشتن هیو گرانت، او نیز به تدریج از بازی در نقش اصلی در فیلمهای رمانتیک کنار کشید.
جولیا رابرتر
بازی در فیلمهای Steel Magnolias (1989) و Pretty Woman (1990) از جولیا رابرتز یک ستاره برای فیلمهای کمدی رمانتیک ساختند و او یکی از پرطرفدارترین ستارههای فیلمهای رمانتیک سطحی شد. از جمله فیلمهای او در دهه ۹۰ میلادی میتوان به فیلم I Love Trouble (1994)، فیلم Something to Talk About (1995)، فیلم Everyone Says I Love You (1996)، فیلم My Best Friend’s Wedding (1997)، فیلم Notting Hill (1999)، فیلم Runaway Bride (1999)، فیلم The Mexican (2001) و فیلم America’s Sweethearts (2001) اشاره کرد. او با بازی در فیلم Erin Brakovich (2000) به کارگردانی استیون سودربرگ و کسب جایزه اسکار بهترین بازیگری، تصمیم گرفت تا از قالب «ستاره فیلمهای کمدی رمانتیک» آزاد شود و نقشهای جدیتری را قبول کند.
زیرشاخهها
فیلمهای رمانتیک تاریخی
ویژگی اصلی فیلمهای رمانتیک تاریخی، وقوع داستان فیلم، در یک دوره تاریخی مشخص است. معمولا، این نوع فیلمها درباره رابطه عاشقانه و گاهی ممنوع میان دو کاراکتر تاریخی شناخته شده، یا یک کاراکتر تاریخی معروف و یک فرد معمولی هستند. از جمله فیلمهای مهم این زیر شاخه، میتوان به Gone with the Wind، Doctor Zhivago و Titanic اشاره کرد.
فیلم درام رمانتیک
این فیلمها، درباره موانعی است که مانع رسیدن دو فرد عاشق به همدیگر میشوند. موسیقی، فضای احساسی این فیلمها را ایجاد میکند و این احساس را القا میکند که شاید زوج عاشق فیلم، به همدیگر نمیرسند. نتیجه این فیلمها، لزوما رسیدن دو فرد عاشق به هم نیست. از جمله فیلمهای درام رمانتیک، میتوان به فیلمهای Bridges of Madison County، The English Patient، Falling in Love، Casablanca، Never Say Good Bye، Memoirs of a Geisha، Last Tango in Paris، Water for Elephants، 5 Centimeters per Second، Love Story و The Fault in Our Stars اشاره کرد.
فیلم زنانه
این نوع فیلمها، با هدف جذب مخاطبان مؤنث ساخته میشوند. اگرچه زنها، عمده مخاطبان فیلمهای رمانتیک را شامل میشوند، اما هیچگاه جذب مخاطب مؤنث به عنوان ویژگی اصلی یک فیلم رمانتیک شناخته نمیشود و فیلمهای زنانه نیز الزاما درباره یک داستان عاشقانه و رابطه عاشقانه میان دو فرد نیستند. در واقع، این نوع فیلمها، با نمایش موضوعات مورد علاقه دختران نوجوان یا زنان، قصد دارند تا این دستهها را به سمت خود جذب کنند. از جمله این فیلمها میتوان به Dirty Dancing، The Notebook،A Walk to Remeber و Romeo + Juliet اشاره کرد. این نوع فیلمها در سالهای اخیر به دلیل کلیشههای کهنهای که داشتهاند، کمتر دیده میشوند و عبارت Chick Flick یا فیلم زنانه نیز تقریبا منسوخ شده است.
کمدی رمانتیک
فیلم کمدی رمانتیک یا Rom-Com، ساب ژانری از فیلمهای کمدی و رمانتیک است که گوشهای از زندگی کاراکترهایش را با لحنی سبک، سرخوشانه و طنز، متمرکز بر یک هسته رمانتیک از جمله رسیدن به عشق حقیقی و عبور از موانع سر راه آن به نمایش میگذارد. به عبارت دیگر، فیلم rom-com یک فیلم کمدی درباره یک داستان عاشقانه با پایان خوش است. میتوان گفت که در یک فیلم کمدی رمانتیک، دو قطب یک رابطه عاشقانه که آدمهایی قابل درک برای مخاطب هستند، به هم میرسند.
فیلمهای کمدی رمانتیک دارای المانهای کمدی اسکروبال هستند و غالبا آنها را هم در دسته فیلمهای کمدی و هم در دسته فیلمهای رمانتیک قرار میدهند. rom-com از سبکهای محبوب در سریالهای تلویزیونی است.
در یک فیلم کمدی رمانتیک معمول، دو عاشق، جوان، دوستداشتنی و نیمه گمشده یکدیگر هستند که به دلیل شرایطی چون اختلاف طبقاتی، مشکلات والدین یا روابط گذشته، از هم جدا افتادهاند و در پایان به هم میرسند و تا ابد به خوبی و خوشی در کنار هم زندگی میکنند.
در فیلمنامه فیلمهای کمدی رمانتیک، دو شخصیت اصلی داستان ابتدا با هم آشنا میشوند و به دلیل اتفاقی که ممکن است یک جر و بحث ساده باشد، از هم جدا میشوند و در انتها متوجه میشوند که عاشق هم هستند و نمیتوانند از هم جدا بمانند. گاهی دو طرف داستان از همان ابتدا به هم میرسند اما پس از آن باید با چالشهایی که در رابطه دارند، غلبه کنند. گاهی دو طرف از اینکه وارد یک رابطه عاطفی شوند، هراس دارند و گاهی یکی از این دو در یک رابطه عاطفی دیگر درگیر است. با این حال، همیشه دو طرف داستان به این نتیجه میرسند که نیمه گمشده خود را یافتهاند. قهرمانان این فیلمها به دلیل جدایی متوجه احساسات واقعی خود میشوند و سعی میکنند تا با رفع موانع، به هم برسند.
در این مواقع، معمولا یکی از دو قطب داستانی، دست به عمل بزرگ و دیوانهواری میزند تا به عشق زندگیاش برسد و فیلم با پایانی خوش تمام میشود. البته این پایان خوش همیشه به معنی ازدواج نیست و گاهی به نمایش ابراز احساسات کاراکترها نیز بسنده میشود. این فیلمها به تماشاگر خود این حس را القا میکنند که عشق واقعی همیشه پیروز میشود و هیچ چیز نمیتواند مانع آن باشد.
البته فیلمهای کمدی رمانتیکی نیز وجود دارند که در پایان، دو کاراکتر اصلی به هم نمیرسند. گاهی یکی از دو قطب داستانی با فرد دیگری وارد رابطه احساسی میشود و به نیمه گمشده خود نمیرسد. گاهی نیز فیلمهای کمدی رمانتیک درباره عشقهای غیرممکن و بیفرجام مانند فیلم Annie Hall به کارگردانی وودی آلن هستند.
در طول تاریخ سینما، فیلمهای کمدی رمانتیک در بین تماشاگران مرد و زن بسیار محبوب شدند و مختص به گروه خاصی نیستند و کم کم هسته اصلی خود را به دیگر ژانرها نیز تزریق کردند. این فیلمها به تدریج به داستانهای خود پیچیدگیهای بیشتری دادند تا چیزی فراتر از یک داستان عاشقانه با پایان خوش باشند. این فیلمها با استفاده از ایجاد موانع جدی و چالشهای اخلاقی، تحول پیدا کردند.
بعضی از فیلمهای کمدی رمانتیک، شرایط بسیار سخت و عجیبی برای کاراکترهای اصلی خود ایجاد کردند. برای مثال، در فیلم Warm Bodies، یکی از شخصیتهای اصلی، یک زامبی است که عاشق دختری میشود که دوستپسرش را قبلا خورده بوده است. اثر عشق این دو بین دیگر زامبیها گسترش پیدا میکند و آنها را درمان میکند تا دو کاراکتر اصلی بتوانند در کنار هم زندگی کنند.
تغییر الگوهای جنسیتی نیز یکی دیگر از توییستهای فیلمها کمدی رمانتیک است. در این مواقع، کاراکترها دست به اعمالی میزنند که در فیلمهای کمدی رمانتیک رایج، مختص به جنسیت خاصی است. برای مثال، در فیلم Forgetting Sarah Marshall، این کاراکتر مرد داستان است که با احساسات خود صادق است و از بیان آنها عبایی ندارد. در فیلم Made of Honor، ساقدوشهای عروس مانند مردانی به تصویر کشیدهاند که عقیدهای به احساسات عاطفی ندارند و کاراکتر مرد داستان را تهدید میکنند.
یکی دیگر از پیچشهای جدید در فیلمهای کمدی رمانتیک، پرداختن به موضوعات جدی مانند مسئولیتهای ازدواج است. برای مثال، فیلم This is 40 به کارگردانی جاد آپاتو (Judd Apatow)، درباره زوجی است که در آستانه ۴۰ سالگی دچار بحران میانسالی شدهاند و از هم دور میشوند. فیلم Knocked Up، باز هم به کارگردانی جاد آپاتو، درباره مسئولیتهای بچهدار شدن است. فیلم Silver Linings Playbook، درباره تأثیر بیماری روانی روی افرادی است که میخواند وارد یک رابطه جدید شوند.
تمام این موارد، کاملا با فرمول کلاسیک و ثابت فیلمهای کمدی رمانتیک در تضاد هستند و از کمدی و رمانتیک به عنوان چارچوبی برای تعریف داستان خود استفاده میکنند و از آنجایی که هم فیلمهای کمدی و هم فیلمهای رمانتیک هستند، باز هم در ساب ژانر rom-com قرار میگیرند.
یکی از فرمولهای رایج در فیلمهای rom-com ایجاد شرایطی غیر عادی برای آشنایی دو کاراکتر اصلی است که راجر ایبرت (Roger Ebert)، منتقد معروف سینما آن را «دیدار بامزه» توصیف کرده است. در این وضعیت، نویسنده فیلمنامه شرایطی را خلق میکند که دیدار اول دو کاراکتر اصلی به یک آشنایی نسبتا ناخوشایند تبدیل میشود. این دو ممکن است عقایدی کاملا ضد هم داشته باشند یا در وضعیتی اسفناک با هم ملاقات کنند که یادآوری آن باعث خجالت آنها میشود.
فانتزی رمانتیک
در فیلمهای فانتزی رمانتیک، شاهد فیلمی فانتزی هستیم که داستانی رمانتیک را تعریف میکند. از جمله این فیلمها میتوان به فیلم The Lady Eve، Top Hat، The Umbrellas of Chebourg، Singin’ in the Rain، Groundhog Day، Enchanted، Beauty and the Beast، Eternal Sunshine of the Spotless Mind، Midnight in Paris و Her اشاره کرد.
اکشن کمدی رمانتیک
این فیلمها، زیرشاخه کمدی رمانتیک را با ژانر اکشن ترکیب میکنند. از جمله این آثار، میتوان به فیلمهای Killers، Knight and Day، Mr. & Mrs. Smith، This Means War و The Bounty Hunter اشاره کرد.
هیجان انگیز رمانتیک
داستانهای رمانتیک تعریف شده در این فیلمها، با المانهای هیجان انگیز و تعلیق آمیز ترکیب میشوند. از جمله این آثار، میتوان به فیلمهای The Adjustment Bureau، The Phantom of the Opera، The Tourist، The Bodyguard، Unfaithful و Wicker park اشاره کرد.
رمانتیک ماورایی
در این فیلمهای رمانتیک که معمولا طنز هستند، کاراکترهایی درگذشته که در قالب روح بازمیگردند تا عشق نافرجام خود را بازنگری کنند، بسیار رایج هستند. فیلم I Married a Witch (1942)، فیلم It’s A Wonderful Life (1946) به کارگردانی فرانک کاپرا و فیلم Here Comes Mr. Jordan (1941) از نمونههای اولین چنین فیلمهایی هستند. فیلم Heaven Can Wait (1978) بازسازی فیلمی به همین نام است و داستان بوکسور جوانی را تعریف میکند که به بهشت میرود و به دلیل یک اشتباه، در قالب یک میلیونر که به زودی به قتل میرسد، به زمین باز میگردد. فیلم هجو Heaven Can Wait (1943) به کارگردانی ارنست لوبیچ داستان مردی است که مصرانه قصد دارد به شیطان نشان دهد که جای او در جهنم است و لایق عذاب ابدی است. فیلم The Bishop’s Wife (1947)، ماجرای یک فرشتاه با بازی کری گرانت است که وارد خانه یک کشیش میشود و به همسر او که از سوی کشیش نادیده گرفته میشود، دل میبازد. فیلم The Ghost and Mrs. Muir به کارگردانی جوزف ال منکویتز (Joseph L. Mankiewicz) داستان یک کاپیتان کشتی بداخلاق با بازی رکس هریسون است که که عاشق زن بیوهای با بازی جین تیرنی میشود که در خانه او سکنی گزیده است. در فیلم One Touch of Venus (1948)، ایوا گاردنر (Ava Gardner) نقش یک مانکن پشت ویترین را بازی میکند که عشق یک کارمند فروشگاهی با بازی رابرت واکر (Robert Walker)، به او زندگی میدهد.
در موج نوی سینمای رمانتیک آمریکا، کم کم عنصر طنز از فیلمهای این چنین حذف شد. فیلم Ghost (1990) درباره مردی با بازی پاتریک سویزی است که روحش پس از قتل روی زمین باقی میماند و سعی میکند تا با استفاده از یک مدیوم با بازی ووپی گلدبرگ که قادر به دیدن او است، با همسرش با بازی دمی مور خداحافظی کند. فیلم Truly, Madly, Deeply (1991) به کارگردانی آنتونی مینگلا، داستان غمانگیز زنی با بازی جولیت استیونسون (Juliet Stevenson) است که گمان میکرده عشق زندگیاش با بازی آلان ریکمن (Alan Rickman) را از دست داده است اما با روح او ارتباط برقرار میکند. در فیلم A Ghost Story (2017) به کارگردانی دیوید لوری (David Lowery)، کیسی افلک (Casey Afleck) و رونی مارا (Rooney Mara) نقش زوج خوشبختی را بازی میکنند تا اینکه مرد بر اثر تصادفی میمیرد و سپس روحش با پوشیدن ملافهای که همسرش روی جسد او گذاشته، به خانه باز میگردد.
یکی از سابژانرهای محبوب فیلمهای رمانتیک، رابطه بین انسان و موجودات ماورایی است. فرمولهایی مانند خونآشامها، سفر در زمان، اشباح و نیروهای ذهین فراانسانی که مختص داستانهای فانتزی هستند، از مضامین اصلی این فیلمها هستند. از جمله این فیلمها میتوان به The Shape of Water، Warm Bodies، Beautiful Creatures، Interview with the Vampire، Bram Stoker’s Dracula، Thirst، Meet Joe Black، City of Angels، Ghost و A Ghost Story اشاره کرد.
بامداد امروز، در بیست و هشتمین دوره مراسم SAG Awards، بهترینهای بازیگری در سینما و تلویزیون در سال ۲۰۲۱ معرفی شدند. با لوکتو همراه باشید.
در این مقاله مهمترین فیلمهای اسفند ماه ۱۴۰۰ را که میتوانید تماشا کنید، مرور میکنیم. با لوکتو همراه باشید.
مانند هر سال، پس از معرفی نامزدهای جوایز اسکار، بحثهای زیادی درباره اسامی غایب از این نامزدها و سورپرایزهای آن مطرح شده است. در این مطلب، به تعدادی از مهمترین سورپرایزها و غایبین جوایز اسکار ۲۰۲۲ میپردازیم. با لوکتو همراه باشید.
نامزدهای نود و چهارمین دوره مراسم جوایز اسکار معرفی شدند. با لوکتو همراه باشید.
آکادمی هنرهای سینمایی و تلویزیونی بریتانیا، نامزدهای ستاره نوظهور سال را طی مراسمی کوتاه معرفی کرد. با لوکتو همراه باشید.