نقد فیلم Event Horizon

رامتین کاظمی رامتین کاظمی در 18 دی 1400
نقد فیلم Event Horizon

فیلم Event Horizon سرگذشت عجیب و نسبتا تراژیکی دارد. این فیلم علمی تخیلی ترسناک، قرار بود فیلم بزرگ کمپانی پارامونت در کنار فیلم Titanic باشد اما این فیلم هم در گیشه و هم نزد منتقدان شکست خورد. با این حال، زمانی که DVDهای فیلم عرضه شدند، استقبال از آن‌ها فراتر از انتظارت بود و کمپانی پارامونت تصمیم گرفت تا نسخه اصلی فیلم به همراه سکانس‌های حذف شده را منتشر کند اما سازندگان فیلم متوجه شدند که نسخه اصلی فیلم که تقریبا ۱۳۰ دقیقه زمان داشت، به دلیل نگه‌داری نامناسب از بین رفته است و این اتفاق هیچگاه نخواهد افتاد.

 

فیلم Event Horizon، درباره خدمه سفینه فضایی کلارک و لوییس است که به سرپرسی کاپیتان میلر – با بازی لارنس فیشبورن (Laurence Fishburne) – راهی مأموریتی برای نجات خدمه سفینه فضایی اونت هورایزن می‌شود که برای هفت سال در فضا گم شده بود. دکتر ویر – با بازی سم نیل (Sam Neill) – طراح سفینه اونت هورایزن و تکنولوژی سفر در فضا-زمان، آن‌ها را در این سفر همراهی می‌کند اما به نظر می‌رسد که او رازی را از سایر خدمه سفینه کلارک و لوییس مخفی نگه داشته است.

 

event-horizon

 

اگرچه فیلم Event Horizon، از آثار متعددی مانند فیلم‌های Alien، فیلم Hellraiser و دیگر کارهای کلایو بارکر و غیره الهام گرفته است، اما به خوبی از منابع الهام خود برای خلق اثری بدیع بهره برده است. اکنون شاید فیلم‌های زیادی درباره سفر در ابعاد مختلف جهان هستی یا استفاده از سیاه‌چاله‌ها دیده باشیم، اما زمانی که فیلم Event Horizon اکران شد (سال ۱۹۹۷)، چنین موضوعی برای بشر بیش از حد ناشناخته بود. با اطلاعاتی که امروز در اختیار داریم، خم کردن فضا-زمان و برهم‌کنش دو نقطه در این بعد، شاید چندان جدید به نظر نرسد، اما فیلم Event Horizon تا جایی که توانسته، سعی کرده تا این نظریه را در فیلم خود توضیح دهد.

 

event-horizon

 

علاوه بر این، زمانی که متوجه می‌شویم که اونت هورایزن، به جای استفاده از یک سیاه‌چاله مصنوعی برای سفر به نقطه دیگری در فضا، وارد بعدی جدید و شیطانی شده است، جذابیت فیلم دو برابر می‌شود. رازآلود باقی ماندن این بعد ناشناخته که هیچوقت نیز نمایش داده نمی‌شود، باعث ایجاد حس اضطرابی می‌شود که تا لحظه آخر با تماشاگر باقی می‌ماند، حتی زمانی که به نظر می‌رسد کاراکترهای فیلم جان سالم به در برده‌اند. در طول فیلم، بسیار کوتاه تأثیر نیروی شیطانی بعد دیگر را روی خدمه اونت هورایزن می‌بینیم که اگرچه دارای تدوینی پر از برش، پرش و با ضرباهنگی سریع است، اما نوید دنیایی کابوس‌وار را می‌دهد. ایده مرکزی فیلم Event Horizon، بسیار جذاب است و پتانسیل فوق‌العاده‌ای برای خلق داستان‌هایی شوم و کابوس‌زا دارد.

 

اما متأسفانه از این ایده به تمام و کمال استفاده نشده است. فشارهای استودیو پارامونت روی عوامل فیلم باعث شده‌اند تا بسیاری از سکانس‌های فیلم حذف شوند و در نتیجه، در بسیاری از لحظات، شتاب‌زدگی پل دبلیو اس اندرسون (Paul W. S. Anderson)، کارگردان فیلم و سایر عوامل تولیدش، واضح است. فیلم Event Horizon، زمانی که می‌توانسته دنیای عجیب و بیگانه‌اش را بیشتر کنکاش کند یا لحظات بیشتری را به کشمکش‌های کاراکترهایش با نیروی شیطانی اونت هورایزن اختصاص دهد، مثله شده به نظر می‌رسد و فاقد ضرباهنگ منسجمی است. با این وجود، فیلم Event Horizon از تنش و هیجان کافی برخوردار است که تماشاگر را تا پایان پای فیلم نگه دارد. تماشای مرگ خدمه اونت هورایزن به شکل‌های متنوع، هرچند می‌توانست از خشونت و بی‌پردگی بیشتری بهره ببرد، اما باز هم با استانداردهای زمان پخش فیلم، دیدنی و به اندازه کافی، منزجرکننده است. با توجه به اینکه پل دبلیو اس اندرسون، یکی از بدترین فیلم‌سازان آمریکایی، فیلم Event Horizon را کارگردانی کرده است، جذابیت فیلم تا حد زیادی غیرمنتظره است.

 

event-horizon

 

با وجود شباهت‌های فیلم با سری Alien، طراحی محیط فیلم نیز دارای روح منحصربفردی است که نه تنها باعث شده است Event Horizon، اثری مستقل و دارای هویت باشد، بلکه خود منبع الهامی برای سینما و حتی بازی‌های علمی تخیلی باشد. بارقه‌های از فضاسازی و ایده‌های فیلم، در طراحی محیط یا داستان‌پردازی را می‌توان در فیلم‌ها و بازی‌های ویدیویی پیدا کرد و دیگر کمتر اثر علمی تخیلی می‌تواند چنین تأثیری در این ژانر داشته باشد. محیط هر دو سفینه، با دقت زیادی طراحی و پیاده‌سازی شده است و سفینه فضایی اونت هورایزن که قرار است روحی شیطانی داشته باشد، نه تنها کنجکاوی مخاطب را برانگیخته می‌کند، بلکه حال و هوایی شوم را نیز القا می‌کند. همچنین، دروازه‌ای که قرار است دنیای ما را به بعدی شیطانی و شوم وصل کند، طراحی جالبی دارد که در زمان خود منحصربفرد به نظر می‌رسید.

 

شاید برای شما جالب باشد

نقد سریال Cobra Kai – فصل چهارم

موردانتظارترین انیمه‌های سال 2022

رادیو لوکتو: بازگشت شکوهمند دکستر

 

فیلم Event Horizon اثری نیمه‌تمام و شتاب‌زده به نظر می‌رسد که بعضی از لحظات آن گنگ و برخی دیگر گیج کننده هستند، اما ایده ناب و جذابی دارد، به اندازه کافی احمقانه است و خود را جدی نمی‌گیرد و فضاسازی خوبی دارد که مخاطب را به خود جذب می‌کند. پایان‌بندی فیلم، مشخصا فضا را برای کاوش بیشتر در دنیای مرموزش آماده کرده است، اما متأسفانه، بی‌توجهی کمپانی سازنده فیلم باعث شده است تا فیلم Event Horizon فرنچایزی نیمه‌تمام با ظرفیت‌های متعددی باشد که هدر رفته‌اند. خوشبختانه، این فیلم اکنون جایگاه کالت پیدا کرده است و بارقه‌های آن را می‌توان در آثار علمی تخیلی معاصر هنوز هم مشاهده کرد.
 

نکات مثبت
  • - طراحی محیط و فضای تعلیق‌آمیز و مرموز فیلم
  • - بازی‌های خوب بازیگران فیلم
  • - پیچش داستانی رازآلود و جالب فیلم
  • - ایده داستانی منحصربفرد
  • - جلوه‌های ویژه خوب و مؤثر
  • - پایان بندی خوب فیلم
  • - استفاده مناسب از المان‌های ساب‌ژانر اسلشر
نکات منفی
  • - شتاب‌زدگی در پروسه تدوین
  • - ضرباهنگ غیر منسجم پرده‌های دوم و سوم
  • - گنگ بودن داستان و ایده‌ها در پرده دوم
  • - موسیقی متن گاهی با فضای فیلم سازگار نیست

7

خوب

برچسب ها: event horizon
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
مطالب مرتبط

آشنایی با ژانر ترسناک | Horror 6
آشنایی با ژانر ترسناک | Horror

در این قسمت از مباحث آشنایی با ژانرهای سینمایی، سراغ ژانر پرطرفدار و پرمخاطب ترسناک می‌رویم. با لوکتو همراه باشید.

رامتین کاظمی - 18 بهمن 1400
مشاهده موارد بیشتر
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.