نقد سریال جزیره

رامتین کاظمی رامتین کاظمی در 18 آبان 1400
نقد سریال جزیره

سریال «جزیره» با توجه به سه قسمت ابتدایی آن، طبق استاندارد سایت متاکریتیک نقد شده است.


سریال‌های ایرانی آن‌قدر شبیه هم هستند که به نظر می‌رسد در حال تکرار مکررات هستیم. همانند سایر سریال‌های در حال پخش در ایران، سریال «جزیره» نیز سریال پوچ، خسته‌کننده، شلخته و بیانگر کیفیت بسیار پایین سریال سازی در ایران توسط افرادی است که ذره‌ای اهمیت به کار خود نشان نمی‌دهند (مقدار اهمیت عوامل سریال به کار خود را می‌توان از پوستر سریال متوجه شد).

 

سریال «جزیره» به کارگردانی سیروس مقدم داستان خبرنگاری به نام صحرا صراف – با بازی شادی مختاری – است که برای افشاگری از فعالیت‌های یک هلدینگ بزرگ در جزیره کیش، راهی این جزیره می‌شود و با ارشد شاهنگ – با بازی امیر مقاره – آشنا می‌شود.

 

جزیره

 

با توجه به سریال‌های اخیر فیلیمو و نماوا، می‌توان قاطعانه نتیجه‌گیری کرد که حرف زدن درباره داستان و شخصیت‌ها در این سریال‌ها، اتلاف وقت است. سریال «جزیره» نه تنها داستان شلخته و بی‌نظمی دارد، بلکه حتی از ارائه یک شخصیت که برای ۱۰ ثانیه، دارای هویت و رفتار مشخصی باشد، عاجز است. صحرا صراف که قرار است خبرنگاری باشد که مخاطب با او ارتباط برقرار می‌کند، خبرنگاری که قرار است آرمان‌هایی همسو با اقشار جامعه داشته باشد و در برابر سازمان‌های فاسد، به تنهایی ایستادگی می‌کند، شخصیتی آزاردهنده و منزجرکننده دارد که در هر لحظه دچار تحول شخصیتی می‌شود، ظاهرا چیزی به نام هوش برای او تعریف نشده است، از ارائه هر گونه واکنش منطقی ناتوان است و در مجموع، شخصیتی است که هر انسان سالمی، برای حفظ سلامت روان و شاید حتی فیزیکی خود، از او دوری می‌کند.

 

سایر شخصیت‌های سریال «جزیره» نیز بهتر نیستند. علاوه بر اینکه علی طالب‌آبادی، نویسنده فیلمنامه این سریال، از هر گونه پردازش شخصیتی سر باز زده است، بازی‌های بسیار بد، مصنوعی و حتی زننده بازیگران این سریال نیز باعث شده‌اند تا تحمل این کاراکترهای مصنوعی و زننده، آن هم برای یک ساعت، بسیار دشوار باشد؛ مخصوصا که باید در نظر گرفت که تعدادی از این بازیگران، از جمله محمدرضا فروتن، هنگامه قاضیانی، میترا حجار، حسام منظور، امید روحانی و اکبر زنجان‌پور، بازیگرانی شناخته شده و کارکشته محسوب می‌شوند. شادی مختاری، بازیگر جوان و تازه‌کار این سریال نیز به عنوان یک خبرنگار، حتی یک خبرنگار تقلبی، باورپذیر نیست.امیر مقاره، دیگر بازیگر جوان فیلم نیز که اولین تجربه بازیگری خود را سپری می‌کند، به غیر از ظاهر و کاریزمای ذاتی‌اش، نتوانسته کار خاصی به عنوان نقش اصلی سریال انجام دهد. بازیگری بد سریال «جزیره» تا حد زیادی به عدم توانایی کارگردانی برمی‌گردد که اصولا در این مقوله هیچ مهارتی ندارد، اما با این حال، عملکرد ضعیف بازیگران این سریال که کاملا مشخص است ذره‌ای به نقش یا داستان اهمیت نمی‌دهند، غم‌انگیز است.

 

جزیره

 

حرف زدن درباره جوانب فنی سریال «جزیره» نیز فایده‌ای نخواهد داشت. عوامل پشت صحنه این سریال، آن‌قدر در کار خود ناشی هستند که در لحظاتی از سریال شاهد ناهماهنگی بین صدا و تصویر و حتی فوکوس اشتباه دوربین و تصاویری تار هستیم که کاملا نادیده گرفته شده‌اند. سیروس مقدم، علیرغم تجربه‌ای که در صنعت سینما و تلویزیون دارد، فرد ناکارآمدی برای کارگردانی است و رزومه او نشان می‌دهد که نه تنها در زمینه ساخت یک اثر داستانی ناتوان است، بلکه به چنین امری اصلا اهمیت نمی‌دهد. سریال «جزیره» به غیر از چند نما که زیبایی‌های جزیره کیش را نشان می‌دهند، از نظر فنی یک آبروریزی است و حتی همین نماهای زیبا نیز دارای ایرادی اساسی هستند که ماهیت آن‌ها را برای مخاطب، زیر سوال می‌برد.

 

شاید برای شما جالب باشد

بهترین فیلم‌ها مشابه سریال Squid Game

نقد سریال نیسان آبی

نقد فیلم بوتاکس

 

سریال «جزیره» با بی‌شرمی تمام، تظاهر می‌کند که اثری افشاگرانه درباره فعالیت‌های هلدینگ‌های اقتصادی در کشور و جزیره کیش است. این سریال مدعی است که قصد دارد به مخاطب خود نشان دهد که چه افرادی مسئول حیف و میل سرمایه‌های کشور هستند؛ در حالی که خود، محصول همچین فضایی است. این سریال مدعی مبارزه با پولشویی است تا تهیه‌کنندگان آن بتوانند خود را تبرئه کنند. نماهای جذاب سریال «جزیره» از جزیره کیش، فقط به منظور تبلیغ این جزیره به عنوان یک مقصد گردشگری گرفته شده‌اند که مخاطب برای تجربه آن، باید هزینه هنگفتی را بپردازد. سریال «جزیره» می‌خواهد به مخاطب خود این پیام را بدهد که نباید به خواسته‌های کاپیتالیسم تن دهد و در عین حال تبلیغی برای کاپیتالیسم است. این دورویی و تظاهر که در سراسر سریال «جزیره» پخش شده است و حتی تلاشی برای مخفی‌کردن آن صورت نمی‌گیرد، از تمام مشکلات و کمبودهای فنی این سریال، مشمئزکننده و متعفن‌تر است.

 

جزیره

 

سریال «جزیره» به هیچ وجه ارزش وقتی را که مخاطب صرف آن می‌کند ندارد. اما متأسفانه، باز هم باید تکرار شود که مخاطب امروزی سریال‌های ایرانی، متوجه نیست که با تماشای این سریال‌ها، چه کلاه بزرگی روی سرش گذاشته می‌شود و با ذوق و هیجان، محصولات بی‌کیفیت و بی‌ارزش تلویزیونی را مصرف می‌کند. سریال «جزیره»، سریالی بی‌ارزش و زننده از افرادی است که سال‌ها به ساخت چنین کارهای بی‌کیفیتی (سریال «پایتخت») مشغول بوده‌اند و باز هم، مفتضحانه به کار خود ادامه خواهند داد، زیرا مخاطب ایرانی، قبول کرده است که شایسته چنین کارهای بی‌کیفیتی است. تا زمانی که مخاطب این آثار، قدر خود را نمی‌داند، توسط افرادی مانند سیروس مقدم و منوچهر محمدی، مورد توهین قرار خواهد گرفت.
 

نکات منفی
  • - دورویی و ریاکاری در مضمون سریال
  • - کارگردانی افتضاح سیروس مقدم
  • - بی‌نظمی و ناشی‌گری در جوانب فنی
  • - شاهد تعدادی از بدترین نقش‌آفرینی‌های تاریخ تلویزیون هستیم
  • - فیلمنامه بی در و پیکر و بی ارزش علی طالب آبادی
  • - موسیقی متن آزار دهنده که با نماهایی پوچ و بی معنی ترکیب شده است

1

فاجعه

برچسب ها: جزیره
0 نفر این پست را پسندیده اند. این مطلب را به اشتراک بگذارید:
به اشتراک بگذارید در :
نظر خود را بنویسید

برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.